Çocuk Gelişimi Alanı Çalışma Alanları

24.05.2022 1160

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Çocuk gelişimciler Türkiye'de farklı kurum ve kuruluşlarda normal gelişim gösteren çocuklardan özel gereksinimli çocuklara, suça sürüklenen çocuklardan dezavantajlı çocuklara kadar her özellikteki çocuklar ve aileleri birlikte çalışabilmektedirler. Çalışma sürecinde bazı kurumlarda görev tanımları açık ve net bir şekilde tanımlanmışken bazı kurumlarda bu konudaki süreç devam etmektedir. Bununla birlikte çocuk gelişimcilerin mesleki olarak katkı vereceği görev tanımlarının olmadığı yerlerde de bu durumun düzeltilmesi ve geliştirilmesine yönelik süreçler de sürmektedir. Çocuk gelişimcilerin farklı kurumlarda hizmet vermeleri dikkate alınarak bu çalışmada çocuk gelişimcilerin Türkiye'de farklı kurumlardaki çalışma durumları ele alınmıştır. Kurumlardaki çalışma durumları, yetki ve sorumlulukları birlikte ele alınmıştır çocukluk eğitim kurumlarında ve özel eğitim kurumlarında öğretmen  yardımcısı, çalışmalarını hem kapalı hem de açık alanda yapar. Öğretmen  yardımcısı görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği ve eş güdüm hâlinde  olur. Çocukları seven, sabırlı ve yaratıcı kişiler bu meslekte mutlu olurlar.


İŞ BULMA İMKÂNLARI

Kamu kuruluşlarına bağlı kreşlerin, özel  yuva ve anaokullarının, gündüz bakım evlerinin artmasıyla birlikte çalışma  alanı genişleyen bir meslektir.

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi mezunları, kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı özel eğitim ve rehabilitasyon  merkezleri ve çocuk kulüplerinde öğretmen yardımcısı olarak görev  yapmaktadırlar. Özel kreşlerde çalışan çocuk bakıcılarında, mesleki ve teknik lise çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünü bitirmiş olma şartı aranmaktadır.  

Çocuk Esirgeme Kurumlarında bakıcı anne olarak çalışabilirler.

Özel Eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde öğretmen yardımcısı olarak görev yapılabilmektedirler.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde birçok farklı kurum ve kuruluşta Çocuk Gelişimcilere görevler verilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlar şu şekilde sıralanmaktadır:

• Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama Merkezleri (AÇSAP)

• Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Hastaneler

• Hastanelere Bağlı Kurum Kreşleri ve Anaokulları

• Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM)

• Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezleri (AÇSAP)

• Sağlık Bakanlığı Danışma ve Destek Hatları

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKẬNLARI

Mesleki ve teknik anadolu liseleri,  Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi,  Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği  (Açık Öğretim) ,İşitme Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği,  Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, Üstün Zekalılar Öğretmenliği, Sosyal Hizmetler  Yüksek Okulu bölümlerini tercih edebilirler. Lisans eğitim süresi 4 yıldır.


Çocuk  Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olanların, özel okullar ve devlet okullarında  okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk kulüplerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışma olanağı vardır. Bu bölümden mezun olanlar hastanelerin  çocuk servislerinde ve gelişim ünitelerinde Çocuk Gelişimcisi olarak; oyuncak sanayisinde, ana çocuk sağlığı merkezlerinde  fiziki ve ruhsal gelişimin izlenmesinde danışman olarak; televizyon ve radyo çocuk  program yapımcısı, çocuk kitapları hazırlamada danışman olarak çalışabilirler.  İsteyen öğrenciler üniversitelerde lisansüstü eğitim alabilirler.

 

Okulumuzun Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Erken Çocukluk Eğitimi Dalından Mezun Olanlar:


Çeşitli özel anaokulu ve kreşlerde, özel çocuk kulüplerinde yardımcı öğretmen olarak çalışabilirler.

2 yıllık yüksekokul mezunları  devlete bağlı okulların anasınıflarında veya anaokullarında ücretli öğretmen olarak ya da çeşitli özel anaokulu ve kreşlerde, özel çocuk kulüplerinde, çocuk yuvalarında yardımcı öğretmen olarak çalışabilirler.

4 yıllık fakülteyi bitiren Mezunlar,  Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet okullarına bağlı anasınıflarında ve anaokullarında okul öncesi öğretmeni olarak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi bölümünden mezun olmaları halinde hastanelerde, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı sevgi evlerinde ve Pedagojik formasyon almaları durumunda Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni olarak istihdam edilirler.