Çocuk Gelişimi Alan Tanıtımı

24.05.2022 1060

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı; Doğum öncesi gelişim de dahil olmak üzere 0-18 yaş aralığındaki çocuklara ve gençlere hangi  bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyinde kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun tüm gelişimlerini  destekleyen (fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal- duygusal, özbakım), çocukların ruh sağlığını koruma yolları ile ilgili bilgi veren, plan yapan ve uygulayan, insan ilişkileri ve empatiye önem veren, çocuk sağlığı ve  hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, özel eğitime muhtaç çocukların  gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan; drama, basit beden eğitimi  hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve türkçe etkinlikleri, oyun etkinlikleri , fen ve matematik etkinlikleri, okuma yazmaya hazırlık etkinlikleri yapan, çocukları  tanıma tekniklerini uygulayan bir alandır.

Meslek elemanları, Milli Eğitim Bakanlığına  bağlı Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, ilköğretim okulları ile resmî  ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı, gibi Erken Çocukluk Eğitim  Kurumlarında, Rehabilitasyon Merkezlerinde ve çocuk kulüplerinde  çalışabilirler.

Erken çocukluk yılları (okul öncesi eğitim  ) çocuğun gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Kadının çalışma hayatına  atılması ve okul öncesi eğitimin öneminin giderek daha da anlaşılması nedeniyle  alan hızla gelişmiş, bu da okul öncesi eğitim kurumlarına olan talebi  artırmıştır. Bu kurumlarda görev alacak nitelikli ve iyi yetişmiş eleman  ihtiyacı da gün geçtikçe önem kazanmaktadır.

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ OKUYAN ÖĞRENCİLERİMİZ BU ALANDA NELER ÖĞRENİR?

- Çocuk gelişimi ve eğitiminin önemini kavramak
- Aylık ve günlük eğitim akışı planı hazırlamak ve uygulamak
- Mesleğiyle ilgili programlama yapmak
- Fiziksel ortamın güvenliğini sağlamak
- Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak
- Öz bakım becerilerini geliştirmek
- İnsan ilişkileri ve becerilerini geliştirmek
- Sosyal gelişimi desteklemek
- Bilişsel gelişimi desteklemek
- Motor gelişimi desteklemek
- Türkçe dil gelişimine yardımcı olan etkinlikler hazırlamak
- Yaratıcı ve işlevsel sanat etkinlikleri planlamak ve hazırlamak
- Duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelerine yardımcı olmak
- Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların gelişimine yardımcı olmak
- Çocuğun cinsel kimliğini tanımasına destek olmak
- Animasyon çalışmalarını yapmak ve rehberlik etmek
- Yaratıcı ve işlevsel oyun etkinlikleri planlamak ve uygulamak
- Organizasyon yapmak
- Yaparak yaşayarak öğrenmeyi desteklemek
- Çocukları tanıma tekniklerini uygulamak
- Mesleki eğitimle ilgili etkinlikleri takip etmek.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Erken çocukluk eğitim kurumlarında öğretmen  yardımcısı olmak isteyenlerin; Normal gelişim gösteren veya özel gereksinimi olan çocuklarla vakit geçirmeyi ve çocuklarla ilgilenmeyi seven, alan bilgisine sahip, Türkçeyi doğru kullanan, görgü kuralarını bilen ve uygulayan, fiziksel  ve ruhsal yönden sağlıklı olan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, yaratıcı,  araştırıcı, gelişime açık, iletişim becerisine sahip, ekip çalışmasına uygun,  hoşgörülü, iş disiplinine sahip, planlı, organizasyon yapabilen, pratik,  problem çözme becerisine sahip, sabırlı kimseler olmaları gerekir. Bu  elemanların ayrıca çocuğun kişisel özelliklerinin ve yeteneklerinin ortaya çıkmasına  yardımcı olması gerekir.

GİRİŞ KOŞULLARI

9. sınıftan itibaren tercih formunda alanı tercih etmek ve belirlenen kontenjan içerisine girme hakkı kazanabilmek.

EĞİTİM SÜRESİ

Alan Programının Eğitim Süresi, 9. Sınıftan itibaren toplam 4 (dört) yıldır.

OKULUMUZDA AÇIK OLAN DALLAR

Erken Çocukluk Eğitimi Dalı

ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ DALI

Tanımı
Erken çocukluk eğitiminde öğretmen yardımcısının sahip olduğu, okul öncesi eğitime  uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Erken Çocukluk Eğitimi dalını hangi öğrenciler seçmelidir?

Enerjik

Yardımsever

Sabırlı ve özverili

Güler yüzlü

Araştırma yapmayı seven

Çocukların eğitimlerine ilgi duyan

Teknolojik ve Bilimsel gelişmeleri takip eden

Çocukların gelişimlerini destekleyen yaratıcı  etkinlikler üretebilen kişiler olmaları yeterlidir.

Erken Çocukluk Eğitimi  Dalı okuyan öğrenciler staja gider mi?

Erken çocukluk eğitimi dalı okuyan öğrenciler 12. Sınıfa geldiklerinde devlet okullarına bağlı anasınıflarında, anaokulu ve kreşlerde işletmelerde mesleki eğitim dersi kapsamında stajlarını yaparlar. Stajlarını yaptıkları sürece her ay devlet tarafından asgari ücretin %30'u kadar ücret yatırılır.