Rehberlik Servisini Tanıyalım

10.01.2022 1765

Rehberliğin anlamı

• Rehberlik; bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum yapması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce bireye sunulan psikolojik yardımlardır.
  • Rehberlik bir süreçtir.
  • Rehberlik bireye yardım etme işidir
  • Rehberlik yardımı bireye dönüktür
  • Rehberlik bilimsel ve profesyonel bir yardımdır.
  • Rehberliğin esası bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir

Rehberliğin İlkeleri

• Rehberliğin temelinde insan hak ve sorumlulukları ile yakından ilgili demokratik ve insancıl bir anlayış vardır.
  • Rehberlik uygulamalarında öğrenci ile yakından ilgili olan herkesin anlayış ve iş birliği içinde çalışması gerekir.
  • Rehberlik anlayışı, her türlü çalışması ile öğrenciyi merkeze alan bir eğitim anlayışını öngörür.
  • Rehberlik yardımının esası, öğrencilerin kendi kişiliklerini daha iyi anlamalarını, problemlerine çözüm yolları bulmada onların kendi kendilerine yeter bir duruma gelmelerini sağlamaktır.
  • Rehberlik; bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal kapasitelerini kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda en uygun düzeyde geliştirmeleri için öğrencilere yardım etmelidir.
  • Öğrencilere rehberlik yardımı verirken onları çeşitli yönleri ile tanımak gerekir.
  • Rehberlik uygulamaları her okulun amaç ve ihtiyaçlarına uygun olan alanlarda yoğunlaştırılmalıdır.
  • Rehberlik hizmetleri planlı, programlı, örgütlenmiş bir biçimde ve profesyonel bir düzeyde sunulmalıdır

Amacına göre rehberlik hizmetleri aşağıdaki gibidir:

Eğitsel rehberlik: Verimli ders çalışma yöntemleri, ders çalışma programı, motivasyon, sınav kaygısı, öğrenme sorunları vb konularda yapılan çalışmaları kapsamaktadır.

Mesleki rehberlik: Meslek seçimi, bireyin kendini tanıması, üst öğrenim kurumları ve sınavları vb konularda yapılan çalışmaları kapsamaktadır.

Kişisel rehberlik: Duygusal sorunlar, aile ve arkadaş ilişkileri, sağlık sorunları, sosyo-ekonomik problemler vb konularda yapılan çalışmaları kapsamaktadır.

Rehberlik Ne Değildir?

-  Tek yönlü değildir.

-  Disiplin sağlama yeri değildir.

-  Sadece, sorunlu öğrenciler için değildir.

-  Öğrencinin yerine problemleri çözmek değildir.

-  Sihirli güce sahip değildir.

-  Birey yerine karar vermez.

REHBERLİK SERVİSİNE BAŞVURU

Rehberlik Servisi, eğitim yılı boyunca öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin başvurabileceği bir birimdir. Servisten randevu almak hizmetin daha etkin ve planlı yapılmasını sağlamak içindir.

VELİLERİMİZİN REHBERLİK SERVİSİNDEN RANDEVU ALMASI

• Görüşmelerimiz hafta içi saat 9:00 ile 15:00 arasında yapılmaktadır.
  • Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenimizle görüşme yapmak için sınıf öğretmeniniz aracılığı ile ya da okulumuzu arayarak randevu alabilirsiniz. Tel: (0 312 244 31 39)
  • Okulumuza gelemeyecek durumda olan velilerimiz ile okulumuz sabit telefonu vasıtasıyla görüşmeler yapılmaktadır. Yukarıda belirtilen gün ve saatlerde okulumuzu arayarak rehberlik servisine bağlanabilirsiniz.